10.06.2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Söz konusu tarihli kararname ile suç mağdurlarına sağlanan hizmet ve yardımlara ilişkin esaslar ve bu hizmetlerin yerine getirilmesine dair görev, yetki ve sorumluluklar düzenlenerek, mağdur hakları konusunda atılan adımlara yenileri eklendi. Devletin, suç mağdurlarına her alanda yardım ve destek hizmeti vermesinin planlandığı ve 20 madde ile bir geçici maddeden oluşan Kararname ile suç mağdurlarının korunması hedefleniyor. Reform niteliğinde hükümler içeren Kararname ile mağdurların sahip oldukları haklar ve kendilerine sağlanan yardımlar konusunda bilgilendirilmeleri ve adalete erişimlerinin kolaylaştırılması amaçlanıyor.
2019 yılı Nisan ayında yedi pilot ilde faaliyete geçen Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerinin, Türkiye’deki bütün adliyeleri kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Müdürlüklerin yaygınlaşması ile birlikte Kararnamede belirtilen suç mağdurlarının adli süreçten daha etkin bir şekilde yararlanmalarının önü açılacaktır.
Adliyemiz bünyesinde ise T.C. Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı olmak üzere Kastamonu Cumhuriyet Başsavcılığı çatısı altında Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü Mart 2020 itibariyle faaliyete geçmiş bulunmaktadır.
KASTAMONU ADLİ DESTEK VE MAĞDUR HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
Müdürlük Bünyesindeki Bürolar
Bilgilendirme ve Yönlendirme Bürosu,
Kırılgan Grup Destek Bürosu,
Ceza Yargılaması Destek Bürosu,
Hukuk Yargılaması Destek Bürosu,
Adli Yardım Hizmetleri Bürosu,
Çocuk Teslimi ve Çocukla Kişisel İlişki İşlemleri Bürosu,
Bilgilendirme ve Yönlendirme Bürosu
Suç mağdurları buraya bizzat başvurabilecekleri gibi, başka kurumların yönlendirmesiyle de başvurabilirler.
Adli süreçte sahip oldukları haklar konusunda bilgilendirilir.
Başka bir kurumdan sunulan hizmetlere ihtiyaçların olması halinde ilgili kurumlara yönlendirilir.
Kırılgan Grup Destek Bürosu
Uzmanlar tarafından yapılacak bireysel değerlendirme sonucunda kırılgan gruba mensup olduğu tespit edilen mağdurlara;
Hizmetlerin sistematik bir şekilde ve zamanında sunulabilmesi için gerekli planlama, uygulama, izleme ve koordinasyon işlemlerinin tek bir adli destek görevlisi tarafından etkin şekilde yürütülebilmesi amacıyla vaka yönetimi uygulanacaktır.
Mağdur hakkında alınması gereken tedbirler ve sunulması gereken hizmetlere ilişkin önerilerin yer aldığı adli destek planı adli destek görevlileri tarafından hazırlanacaktır. Bu plan gerektiğinde savcılığa veya mahkemeye iletilecektir.
Kırılgan grup bünyesinde bulunan AGO (Adli Görüşme Odaları)'da ise adalet sistemi içerisinde özel ortamlarda ifade ve beyanının alınması gerektiğine veya fail ile yüz yüze gelmesinden sakınca bulunduğuna karar verilen; öncelikli olarak mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocukların, cinsel suç, aile içi şiddet suçu mağdurları ile diğer kırılgan gruba mensup mağdurların ifade ve beyan verme süreçlerini iyileştirmek üzere adliyelerde kurulan odalar (Bekleme odası, Görüşme odası, Gözlem odası) ve bu odaların işleyişine dair hizmetler bütününü oluşturmaktadır.
Ceza Yargılaması Destek Bürosu
Cumhuriyet başsavcılıklarının ve ceza mahkemelerinin sosyal inceleme raporu ve ifade esnasında uzman görevlendirilmesi talepleri bu büroda görev yapan uzmanlar aracılığıyla karşılanmaktadır.
Bu sayede ceza yargılaması sürecinin tamamında uzmanlardan etkin şekilde yararlanılarak, mağdurların ikincil mağduriyetlerinin önlenmesinin yanı sıra uzmanın bilgi, beceri ve tecrübesinin adli sürece dâhil edilmesiyle delil kalitesinin arttırılması hedeflenmektedir.
Hukuk Yargılaması Destek Bürosu
Hali hazırda sadece aile mahkemelerine yönelik sağlanan uzman desteği, ihtiyaç duyulan tüm hukuk mahkemelerini kapsayacak şekilde genişletilmiştir.
Kurulan müdürlükler sayesinde özellikle aile mahkemesi olmayan yerlerde aile mahkemesi sıfatıyla yargılama yapılan asliye hukuk mahkemelerinin de uzman desteğinden etkin şekilde faydalanması sağlanmaktadır.
Çocuk Teslimi ve Çocukla Kişisel İlişki İşlemleri Bürosu
Aile Mahkemelerince verilen Çocuk Teslimi ve Çocukla Kişisel İlişki Kurulmasına dair ilam ve tedbir kararları uzmanlar tarafından çocuk dostu usullerle yerine getirilmektedir. Tarafların boşanması veya boşanma aşamasında olması durumunda müşterek çocuk/çocukların üstün yararı gözetilerek velayeti geçici veya kesin olarak bir tarafa verilmesi halinde Mağdur Hakları Kanun Tasarısı ile getirilen düzenleme gereğince "Velayeti alan eş/eski eş tarafından Çocuğun Teslimi veya Kişisel İlişki kurulmasının rızayla yerine getirilmemesi halinde; diğer taraf veya vekilince çocuğun oturduğu yer Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü'ne başvurmak koşuluyla müdürlükçe teslim yükümlüsü ebeveyn ile telefon vs. iletişim araçları vasıtasıyla irtibat kurularak belirlenen gün ve saatte herhangi bir işlem veya ihtara gerek kalmaksızın çocuğun bulunduğu adreste, müdürlükte veya belirlenen başka bir yerde karşı tarafa teslimi istenmektedir. Plana uyulmaması durumunda ise zorla yerine getirme işlemleri başlatılarak, zorla yerine getirme işlemlerini Adli Destek uzmanları (Daire Başkanlığı ile Müdürlükler bünyesinde, psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacı kadrosunda çalışan görevliler) tarafından yürütmektedir "
Adli Yardım Hizmetleri Bürosu
Adli yardıma ihtiyaç duyulan kişilere talepleri halinde ilgili bilgi ve belgelerin toplanmasında yardımcı olunarak adli yardım hizmetlerine yönlendirilmeleri sağlanmaktadır. Bu bürolarda standart hale getirilen adli yardım başvuru formları kullanılarak, maddi durumu elverişli olmayan kişilerin özel hukuk alanındaki hukuki uyuşmazlıkları hakkında adli yardıma başvuruda bulunmaları kolaylaştırılmıştır.
Personel Bilgileri: Müdürlüğümüzde 1 Müdür, 3 Pedagog, 1 Psikolog. 1 Sosyal Çalışmacı ve yeteri kadar katip görev yapmaktadır.
Kastamonu Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü
Kastamonu Adalet Sarayı, 0366 215 42 97 - 1025/1029
Kuzeykent Mahallesi Miralay Halitbey Caddesi Merkez / Kastamonu
Santral : 0366 215 42 97 - 98 - 99
Faks : 0366 215 25 44